Vragen over het opknappen van schilderwerk, houten meubels en/of andere voorwerpen en materialen kunt u stellen door een E-mailbericht te sturen.
Uw vraag komt met een antwoord in de lijst hieronder te staan.
Heeft u antwoorden op gestelde vragen, of algemene tips en handige trucs te melden, dan horen wij dat graag. Vermeld erbij of u uw naam en evt. telefoonnummer ook in de lijst opgenomen wilt zien.
Mail uw vraag en/of tips&trucs naar: vraagbaak

Deze site is gestart op 30 september 2000.
Laatst bijgewerkt op: 1-11-2007 *


(advertentie)

onderwerpen in de lijst
glasetsen * houtwas * bladgoud * dodekop *
pijpaarde * schilderij schoonmaken * vetvlekken *
onderwerp vraag antwoord

houtwas

Meer over Zinnebeelden&Symbolen...
zinnebeelden & symbolen
1600 - 1900

 

 

From: Fam.Dingerdis To: vraag@tekstopzet.nl Sent: Sunday, September 28, 2003 9:30 PM Subject: grenen kast verven graag wil ik weten of ik een grenen kas die in de was staat kan schilderen met hooglans verf. hoe krijg ik de was eruit of is er een primer voor ik hoop het. alvast bedankt ditta dingerdis De verf hecht niet op was dus je zult eerst de was moeten verwijderen met een oplosmiddel (bijv. spiritus). Een lastig karweitje, afhankelijk van de ouderdom, diepte enzo van de waslaag meermalen herhalen. Succes! Voor een recept zie hieronder bij vetvlekken -----

verfafbijt

Schilderwerk Restaureren 1880 - 1930
Schilderwerk Restaureren
1880 - 1930

From: Gerrit Vermeer To: vraag@tekstopzet.nl Sent: Friday, September 26, 2003 2:04 PM Subject: eikenhout Wat een leuke site!!! precies wat ik zoek!! mijn vraag: hoe moet ik mijn oude eikenhouten kast uit 1920(?) opknappen? ik wil het hout weer wat blank maken. moet ik het logen? hoe? verfafbijt? schuren? ik wil het graag zelf doen want hij is me dierbaar. kunt u mij tips geven s.v.p. heel hartelijk dank! groet, hanneke (vermeer) Logen is het makkelijkst en snelst, maar vraagt vakmanschap (iets te lang logen, afhankelijk van de hardheid en dikte van het hout, kan het houtoppervlak onherstelbaar beschadigen) en het kost nogal wat. Afkrabben en schuren is een zwaar en langdurig karwei, maar je hebt alles in de hand... Afbijtmiddel kan dit makkelijker maken. Afbijtmiddel kun je kant en klaar kopen, of zelf maken. Nareinigen met spiritus of benzine. Dit is loogvrij, dus je kunt direct erna het hout opnieuw schilderen, politoeren (dat is 't mooiste), enz...
Voor moderne lakken: ethyleenchloride met met methyllijm als verdikkingsmiddele en iets paraffine. De paraffine voorkomt dat het afbijtmiddel te snel verdampt doordat het als een laagje bovenop het afbijtmiddel komt drijven. Meer recepten in 't boekje Schilderwerk Restauren 1880-1930. Veel succes! .
schilderij schoonmaken From: Richard PLANET To: vraag@tekstopzet.nl Sent: Thursday, June 05, 2003 8:33 PM Subject: vuil aanslag op schilderijen mijn ouders zijn in het bezit van een schilderij waar duidelijk een nicotine aanslag op zit. mijn vraag is dus: hoe kan je zo goed mogelijk deze aanslag verwijderen ? (...) graag daarom enige aanwijzingen en tips. met vriendelijke groet, R. den Rooyen Met wattenstaafjes om te beginnen met lauw water vochtig gemaakt, penseelstreek na penseelstreek voorzichtig afnemen. Altijd eerst even uitproberen op de zijkant ofzo, dat het werk geen waterverf bevat. In een tweede ronde kun je een mild tot sterker oplos-schoonmaakmiddel toevoegen, maar pas op...

bladgoud

Meer over Schildersvak 1883...
praktisch overzicht van het schildersvak 1883

From: jan vis To: vraag@tekstopzet.nl Sent: Thursday, February 27, 2003 8:35 PM Subject: bladgoud metalen kogels voor buiten wil ik met bladgoud bewerken,waar kan je dat bestellen Een goed adres zijn de Duller verfwinkels in Amsterdam, Leiden, Utrecht of Zutphen. Bel voor info 0575 542 300 of vraag het nr. aan. Succes
dodekop From: Joost Verbeek To: vraag@tekstopzet.nl Sent: Sunday, November 10, 2002 11:09 PM Subject: dodekop Ik woon in Noord-Holland en ben op zoek naar dodekop (om rode keurstof mee aan te maken). Wie kan mij in Noord-Holland een adres geven waar ik dit kan verkrijgen? Alvast bedankt. Joost Verbeek Probeer het bij Verfmolen 'De Kat' in Zaanstad, op de Zaanse Schans. Bij Duller verfwinkel in A'dam of bij De Rue, schildersmaterialen in A'dam (tel 020 6626821) Succes!

vetvlekken

Schilderwerk Restaureren 1880 - 1930
Schilderwerk Restaureren
1880 - 1930

From: Marcel Vandecandelaere To: vraag@tekstopzet.nl Sent: Thursday, November 07, 2002 12:05 AM Subject: Zwarte- en vetvlekken op eiken tafel. Hello, Ik heb een eikenhouten tafeltje met zwarte- en waarschijnlijk ook diep ingedrongen vetvlekken. Deze zou ik willen verwijderen. De vroegere vernislagen werden reeds verwijderd met een afbijtmiddel. Kan iemand mij raad geven. M. Dambre Een lastig probleem en helaas weinig aan te doen. Je kunt 't proberen met een mengsel van: 100 delen zeepspiritus, 25 delen geest van salmiak en 15 delen azijnether.
Anders: afschuren op gevaar van aantasting van de vorm ofwel de vlekken als 'teken van de tand des tijds' voor lief nemen.
Een andere optie is wellicht behandelen met een donkerkleurige politoer, waardoor de vlekken minder zullen opvallen... Succes!
Meer vlekkenbestrijdingsrecepten in Restaureren 1880-1930
 ---- BESTELPAGINA ----
pijpaarde From: B. Elshoff To: txtopz@worldonline.nl Sent: Monday, January 14, 2002 5:53 PM Subject: pijpaarde Geachte heer/mevrouw, Wat is pijpaarde. Is dit een afdichtingsmiddel dat vroeger gebruikt werd bij houten orgelpijpen? Graag spoedig uw antwoord in verband met restauratie van een oud orgeltje. Wil graag de authenciteit bewaren ook als het gaat om gebruikte materialen en stoffen. B.Elshoff. Hallo! Sorry voor de late beantwoording. Voorzover ik weet, is pijpaarde een fijne kalkachtige klei die in de 17e Eeuw gebruikt werd om (stenen) pijpen van te maken, en ook als belangrijk ingredient van vulmiddelen en andere hulpstoffen. Dat er orgelpijpen mee gerepareerd worden had ik nog niet gehoord. Zie het volgende fragment uit Restaureren 1880-1930:
CHINA CLAY ook Kaolin genoemd, is een witte stof, welke in China, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Nieuw Zeeland enz. gevonden wordt en die de grondstof voor de porseleinfabricage vormt, waarom het ook wel porseleinaarde genoemd wordt. Het wordt in plamuur gebruikt inplaats van pijpaarde, als vulstof in matlakken, als substraat voor verflakken, enz.
     

glasetsen

Schilderwerk Restaureren 1880 - 1930
Schilderwerk Restaureren
1880 - 1930

From: Peter Ravestein To: txtopz@worldonline.nl Sent: Sunday, February 17, 2002 9:19 PM Subject: etsen van glas LS ik heb er een hobby van gemaakt om oude glas in lood ramen te herstellen. Nu kom ik af en toe ge-etst glas tegen en ben aan de slag gegaan om hier iets mee te proberen. De enige stof die ik ken, die glas etst is waterstoffluoride (HF). Ik heb wat geprobeerd met een 20%-ige oplossing. Het etst prima. Voelbaar en zichtbaar lost er een laagje glas op. Maar het gewenste matte effect blijft uit. Het glas blijft vrij helder ter plekke. Tips zijn van harte welkom. m.vr.gr. peterravestein

Hierbij wat suggesties uit Schilderwerk Restaureren 1880-1930 Succes!
GLASETSEN
Eerst wordt de tekening op ware grootte in zuivere lijnen vervaardigd. Deze wordt op een vlakke tafel gelegd en daarop de te etsen ruit. Alle delen, welke niet mat behoeven te worden, worden nu afgedekt met een mengsel bestaande uit 100 gram gerectificeerde terpentijn, 50 gram asfalt in poeder, 2O gram bijenwas, 20 gram paraffine, 20 gram kolophonium en 25 gram Venetiaanse terpentijn. Is dit klaar dan wordt om de kant een walletje gemaakt van 3 a 4 cm hoog van een kit bestaande uit 3 delen was, 3 delen kolophonium en 1 deel paraffine, welke stoffen onder elkaar gesmolten worden en dan zolang onder water gekneed, tot geen lucht meer aanwezig is. Nadat de ruit zuiver horizontaal is opgesteld wordt het voorzuur opgegoten, bestaande uit 1 deel vloeispaatzuur en 4 delen water. Dit wordt ter hoogte van ca. 2 cm op de ruit gezet en blijft een minuut of tien daarop staan, waarna het afgegoten wordt en de ruit met water nagespoeld. Dan wordt de eigenlijke matets opgebracht in een even dikke laag en deze blijft een kwartier inwerken, terwijl de werkzaamheid bevorderd wordt, door het glas voortdurend in beweging te houden. Deze matets wordt verkregen door : 5 delen vloeispaatzuur, 5 delen water, 10 delen koolzure ammoniak, 2 delen azijnzuur en 5 delen zwavelzure ammoniak. Of : 10 delen fluorammonium en 1 deel zwavelzure ammonium worden in 10 delen water opgelost en daaraan nog 2 delen vloeispaatzuur en 2 delen geconcentreerd zwavelzuur toegevoegd. Eerst moet het zuur op een stuk glas geprobeerd worden. Is het te sterk, dan pakt het niet en moet er meer water bijgevoegd worden. Is de ets voldoende diep ingebeten, dan wordt het zuur afgegoten, de ruit goed afgespoeld en de deklaag verwijderd.

     
     
(advertentie)

Schilderwerk Restaureren 1880 - 1930
Meer over Zinnebeelden&Symbolen...
Meer over Vernissen 1881
Meer over Schildersvak 1883...
Schilderwerk Restaureren
1880 - 1930
zinnebeelden & symbolen
1600 - 1900
vernissen 1881
praktisch overzicht van het schildersvak 1883